Det finns olika startgrupper.
Generellt gäller att ju snabbare du tänkt springa, desto tidigare på dagen ska du boka. Här hittar du mer information om startgrupperna:

Elit

Elitgruppen är till för dig som kräver lite mer utmaning och som är villig att kämpa hårt för en pallplats.
Som elit tävlar du om en pallplats och prispengar.
För att få starta i eliten krävs meriter.

Elit herr

Topp 40 i något OCR det senaste året och/eller milen under 42 min och/eller andra jämförbara meriter.

Elit dam

Topp 40 i något OCR det senaste året och/eller milen under 48 min och/eller andra jämförbara meriter.

Deltagarna i Elit startar med 3 armband och måste ha minst ett armband kvar vid målgång för att kvalificera sig för pallplats och eventuella prispengar.

Deltagare som är anmälda och tävlar i elitgruppen har endast ett försök på varje hinder, och får inte hjälpa varandra på något sätt på banan eller vid hindren. Elit-deltagare måste göra ett helhjärtat försök på varje hinder. ”touch and Go” på ett hinder för att målmedvetet ”misslyckas” hindret kommer att resultera i diskvalificering, om deltagaren inte klarar hindret så klipper funktionären vid det aktuella hindret av armbandet. Varje armband som klippts av resulterar i en straffrunda (ett klippt armband=1 straffrunda osv.) som utförs mellan sista hindret och målgången, straffrundan tar längre tid än det mest tidskrävande hindret banan.

Qualifier

I startgruppen Qualifier anmäler du dig om du vill få de bästa förutsättningarna för en bra tid, men ännu inte känner att du tillhör eliten. Qualifier har inga meritkrav, men startar med 3 armband och förövrigt samma regler som Elit.

Ungdom 16 – 19 år (födda 2004 – 2001)

Vid 16 år fyllda kan deltagaren springa i 16 – 19 års gruppen, med föräldrars tillstånd. Fullmakt krävs då. 16 – 19 års klassen har inga meritkrav, men startar med 3 armband och måste ha minst ett armband kvar vid målgång för att kvalificera sig för pallplats och priser förövrigt samma regler som Elit.

Open Race Motion

Klassen vänder sig till alla oavsett om du har deltagit tidigare i hinderbanelopp eller inte, gå, jogga, spring det är upp till dig själv.

Om du misslyckas ett hinder får du göra om det så många gånger du vill, vid de flesta hinder kommer det finnas en straffrunda, armhävningar eller annat tillägg om du inte klarar hindret. Detta för att ingen skall “fuska” sig fram genom att tjäna tid på att strunta i hindret. Däremot kan du alltid be dina lagkamrater eller andra deltagare om hjälp för att ta dig genom, över eller under. Det viktigaste är att du har roligt! 

Ungdomar som under tävlingsåret fyller 11 år, kan springa i klassen tillsammans med en medföljande vuxen (den vuxna kan hjälpa ungdomen vid hindren etc). Vid 16 år fyllda, kan deltagaren springa själv som vuxen, med målsmans tillstånd/fullmakt.

Tidtagning

Varje löpare som går i mål får sin tid registrerad och sin individuella placering.